WARSZTATY BARISTYCZNE

W piątek, 18.12.2021roku, w ramach praktycznej nauki zawodu, klasa 2 Technikum Hotelarskiego, pod opieką p. Anny Nowoszyńskiej – Ejlak, uczestniczyła w warsztatach baristycznych w Cafe Kafka Bartoszycka.

  Młodzież miała okazję poznać historię, rodzaje i odmiany kawy oraz zapoznać się z alternatywnymi i tradycyjnymi metodami jej parzenia. Zadbał o to prowadzący zajęcia p. Patrycjusz Kuzia, wykwalifikowany barista, dystrybutor gdańskiej kawy „NieCzapla” na lokalnym rynku, obecnie właściciel Kafki a wcześniej manager, pracownik a także prowadzący szkolenia baristyczne, barmańskie i kelnerskie w wielu renomowanych obiektach hotelarskich i gastronomicznych.

Uczniowie z zainteresowaniem wysłuchali wykładu o pochodzeniu kawy, mieli okazję poczuć zapach i smak  wielu jej odmian min. z Brazylii, Kolumbii, Wenezueli, a także skosztować prawdziwych ziaren kakaowca oraz naparu z cascary – skórki kawowca. Prowadzący warsztaty demonstrował alternatywne metody zaparzania kawy w Chemexie – metoda grawitacyjną, Aeropressie i Frenchpressie – metodą immersyjną, a następnie najodważniejsi ze słuchaczy – Patrycja i Olek – spróbowali samodzielnie sztuki baristycznej. Młodzież również została zapoznana z budową i działaniem profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego i zasadami przygotowywania espresso, cappuccino i latte.

Warsztaty okazały się dla wielu uczestników bardzo inspirujące, rozbudziły ciekawość i apetyt na prawdziwą, pyszną kawę, a być może, w przyszłości okażą się pierwszym szczeblem zawodowej kariery baristycznej…

Ten wpis został opublikowany w kategorii Strona główna. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.